неделя, 10 февруари 2008 г.

Новият приемник на Лойола

SUMMARY: A profile of the new Preposit General of the Society of Jesus, fr Adolfo Nicolas, umtil now for over forty years in Japan

На 19 януари в Рим бе избран новият генерален настоятел на отците йезуите, след преждевременното оттегляне на предшествениса му Той е иснпанският йеромонах Адолфо Николас, 71 годишен, до последно служил в Япония цели 43 години, от където дойде също най-известният му предшественик в средата на миналия век, отец Педро Арупе, също испански гражданин. Той поема върховното ръководство на близо 20 000 духовници, разпределени в 127 страни на петте континента. Роден през 1936 г., от 1953 е в редиците на йезуитския орден. Следва в известния университет Алкала` край Мадрид, а през 1960 г. е изпратен в Япония за да усвои основно езика и културата на японците, константна мечта на всичики йезуити, тръгнали по стъпките на евангелизатора на страната на Изгряващото слънце, св. Франциск Ксаверий (1306-1552). В началото на 70-ти години специализира семиология (еволюция на знаците и представите в отделните културни среди) в Григорианския университет в Рим.
В продължение на 30 години преподава догматика в университета Sophia в Токио, ръководена от отците йезуити. Същевременно през 1978-1984 оглавява Пасторалния институт в Манила. От 1993 г. е ангажиран с регионалното ръководство на ордена в Япония, Източна Азия и Океания.

Няма коментари: