четвъртък, 7 февруари 2008 г.

АБАГАР, БРОЙ 2, 2008 –Предпечат

SUMMARY: A preview of the upcoming number 2 (February 2008) of ABAGAR with a leading article on the lecture Pope Benedict XVI was supposed to give at La Sapienza University of Rome on January 17th; an introductory essay on catholic Diaspora in Bulgaria; reviews of for booksq one of the; strongly critical of the Catholic Church.

Акцент на броя е анализ на случая с непроизнесената лекция на папата в Римския университет на 17 януари, с закрючението, че в същност става въпрос за кой има право да говори разумно както по въпросите на вярата, така и по тези на науката. В из.ожението е вк.ючено обобщение на словото, което Светият отец възнамеряваше да произнесе.

Едно есе за образа на духовния пастир ни въвежда в поредицата за католическата диаспора в България по местата, където са лишени от храм и свещеник.

Хроника на едно събрание на фпанцискани в град Раковски с оглед посочването на делегат за избора на провинциален настоятел във Варшава през следващите седмици.

В различни рубрики се представят четири книги - нашумели и нетолкова. От особен интерес е автобиографията на Руси Дженев, „Храмът”, с полемиката й около строящата се катедрала Света Богородица Фатимска в Плевен.

В Дневника за месец януари за отбелязване са срещата с проф. Нансен Бехар и проф. Никола Цанков на 20-ти, представянето на ктига за българите в Букурещ на 24-ти и събранието на францисканите на 28-29 януари.

Няма коментари: