сряда, 18 юли 2007 г.

КНИГИ С ПОСВЕЩЕНИЕ

АСЕН ЧИЛИНГИРОВ, Цар Симеоновият Съборникъ от Х век. Изследвания.І (Виделина, Берлин 2007) 131 стр.

Известният наш историк, необвързан с официални научни институции, предприема разчистването на терена покрай една от най-загадъчните страници от нашата книжовна история – съдбата на Цар Симеоновия енциклопедичен сборник, рециклиран от руската историография като Светославов сборник. Авторът предполага, въз основа на една огромна библиографична информация, че става въпрос за същински заговор срещу ролята на България в духовната история на източното славянство, започнал преди 250 години, както обяснява и документира настоящата книга.

ROSSEN MILEV The “World Script Revolution” in the 4th Century A.D. (Balkan Media, Sofia 2007), 55 страници, двуезично, с илюстрации в текста и на кориците.

Чрез изследванията си около готите на Балканите и техния просветител Вулфила през ІV век от н.е., някои излезли също във в. Абагар (Виж броеве), авторът е достигнал до мащабни открития за феномена описан на тези страници. В частност той е достигнал до заключението, че през същия този век, когато е действал готския епископ, на всички дължини на земното кълбо, върху един пояс от Централва Америкар през Средиземно море, Черноморския регион, Средния изток и до Тихия океан се забелязва едно преминаване на човечеството към азбучната култура и съответната междучовешка комуникация. Примери на явлението в главните огнища на световната култура са изнесени в текст, схеми и илюстрации.

Д-р ГЕОРГИ ЧАКАЛОВ, ГОЧО ЧАКАЛОВ, Такива бяхме Сто и четиридесет години история на България в съдбата на баща и син (ЕТ Влади, Каварна 2007) 480 страници, с илюстрации на корицата. Изданието е осъществено в рамките на ротарианската програма „Култура и историческо наследство” от Ротари клуб София-Средец и Ротари клуб Каварна.

Мемоарна и летописна книга, написана с шест ръце, на баща и син, авторите от заглавието, и снахата на първия и съпруга на втория, Дани Чакалова, питомка на немската гимназия „Санта Мария”, поела в ръцете си огромния ръкописен материал за да го допълни, където е нужно, със собствени бележки и допълнителна информация. Най- интересното в тази книга е вплитането на лични съдби с по-големите събития на националната и по-широката световна история. Д-р Георги Чакалов (1867-1969), американски възпитаник и почитател на американските ценности, интелектуално широко скроен, живее с мечтата да внесе същите морални устои в строящото се тогава съвременно български общество, е принуден да прокарва онези идеи в провинцията, където е принуден да упражнява своята лекарска професия, представлява мостът, който свързва идеално двата свята. Гочо Чакалов (1919-2003), скътва безкомпромисно същите онези идеали в тесните рамки на скромната ниша, която тоталитарния режим му определя в обществото. Едва успял да зърне новото време, с новите възможности за духовен разцвет, трябва да предаде факела на съпругата си Дани, поела ролята на „тадофер”-носител на Олимпийския огън към следващото поколение. Внимателното прелистване на новата книга ще разкрие пътеките на този цивилизационен марщрут през сезона на шест нормални човешки поколения, който продължава. Ако ни е позволено, ще го наречем епохата на Чакалови от новата ни история.

Няма коментари: