сряда, 11 юли 2007 г.

Вести

На 10 юли получихме поверително текста на един Ватикански документ, посветен на въпроси свързани с естеството на църквата, като се обясняват различни точки от документите на Втория ватикански събор (1962-1965). В частност се набляга на уникалния еклезиологичен характер на католическата църква, единствен пълноценен носител на понятието църква. Очакват се възражения от страна на инославните църковни общности. Ще го представим в следващия брой на в. Абагар.

От същия Ватикански източник получихме информация, че стажуващия от около една година в Рим български свещеник Йовко Пищийски скоро ще замине на дипломатическа служба в Сенегал, неизвестно с какъв ранг. Ще припомним, че пръв сред българското племе натоварен с Ватиканска дипломатическа служба през всички времена беше наше смирение, назначен пълномощен министър (шарже д афер) в София на 25 май 1991 г. Споменаваните понякога като ватикански дипломати в миналото Петър Парчевич, Петър Богдан Бакшич и Филип Станиславов бяха по-скоро пратеници на българските населения или, както в случая на Парчевич, на светски владетели до различни европейки дворове (включително и Рим) за осветляване на българската кауза.


Същият ден ни гостува в Дом Абагар на Витошката кота 1000 ланшафт-архитект Марио Бондиков, специалист по озеленяването и поддържането на зелените площи, с опит както в София, така също в Тунис, Мароко и САЩ.

Интересни отправки към католическата църква четем в мемоарната книга на Иван Д. Станчов, Дипломат и градинар ( излязла посмъртно през 2000 г.). Ще я представим в следващия брой на в. Абагар.

Няма коментари: