четвъртък, 12 юли 2007 г.

През граници и сезони

В четвъртък 12 юли имахме радостта да се срещнем с две лица, толкова различни по възраст, съдба и култура, и все пак толкова близки до абагарските ни прагове.
Около обяд се спряхме при сем. Берови в хола на хотел Рила. Магистър на правните науки Христо Беров, 33 годишен, е докторант в Берлин, практикуващ православен християнин, силно загрижен за обединението на християните. Сред няколкото ни общи приятели, той особено тачи Асен Чилингиров от Берлин и Гаврил Алексиев от Залцбург. Току що е излязло негово есе за Алексиев във Църковен вестник, брой 11, 2007. Прочетете го. Представлява истинско откритие, как един млад тогава католически богослов в началото на 60-те години разглежда мисълта и делото на водещия български църковен мислител, протопрезвитер проф. Стефан Цанков, и ги представя на католическата научна аудитория на Запад с положителни коментари –въпреки че самият Цанков е доста критично настроен (до откровени хули) спрямо католическата църква в България.

В 13.00 часа на спирка Лагера на трамвай Но. 5 имахме среща, на крак, с дългогодишния ни читател, д-р Георги Дърмонов, 81-годишен, от Първомай. Дошъл специално за да се запознаем лично, като първо пробвал направо на Витошката кота, където живеем, без да ни намери, а после по указания за нашите градски движения приел необичайната площадка на трамвайната спирка. Пази спомени от времето, учителите си и другарите във Френския колеж отпреди 60 години. Гонен и репресиран, днес живее с текстовете и образите, които черпи от в. Абагар. Удивително беше да констатираме, как имена, събития, закачки посеяни през годините по страниците на вестника ни са се превърнали в духа на стария ни приятел в мироглед, с много прозорци към битието, културата и историята.

1 коментар:

Unknown каза...

Монсеньор, поздравления! За пореден път демонстрирате отличното си чувство за модерност и за усет да се ориентирате в най-новите достижения на технологията в полза на вечните ценности!

Димитър