четвъртък, 2 октомври 2008 г.

ДНЕВНИК 19-30 Сепгември 2008

SUMMARY: A second installment of our diary for September 2008, covering the last decade of the month. To notice two conversations with German political analyst Heinz Brahm on September 19th and 29th; the decision to start a series of articles to appear in Abagar about different moments of our curriculum in Italy, beginning with Assisi 1938; attending a performance of Russian Ballet on the occasion of the Year of Russian Culture in Bulgaria, on September 30th.

Водещо събитие от 19-ти септември беше посещението на политолога и редовен абагарски (по)читател, Хайнц Брам (Heinz Brahm) в базата ни в центъра на София. Доста се лутал преди да открие адреса ни, а после звънял също по етажите докато налучкал входа ни. След като сверихме часовницине от последното ни свиждане около това време миналата година и разгледахме заедно новото разположение на библиотечното ни богатство, седнахме за основната обмяна, сега на немски, сега на английски в любимото ни заведение (Виж по-горе). Задължителен беше преглед на политическата ситуация в БГ, която все повече го озадачава, след което преминахме на народопсихологията на новоевропейците, каквито сме от началото на 2007. Обещахме си нова среща преди отпътуването му на 8 октомври.
На 22-ри тесен кръг абагарци чествахме на патерици рождения ден на скандинавистката Елизария Рускова и то на няколко етапа, все в района, с взаимно облъчване по наболелите теми от сезона и главно пътеписните бележки на художничката Ангелина Павлова, току що пристигнала от семинар на остров Болнхолм (Дания).
Следващият ден, след работното ни време в базата, посетихме Клуба на италианците на Янко Сакъзов за предварителен разговор със собственика на заведението за възможно честване на 200-ия брой на в. Абагар, на същото място, където преди седем години чествахме 100-ия в рамките на пореден колоквиум Абагар. С други събеседници продължихме до смръкване.
На 23-ти назря възможност да пътуваме още следващия ден до Рим. Решение не се постигна до късния следобедр което пък оставаше да висят в неяснота редица наши ангажименти до края на месеца.
Такова обаче дойде в четвъртък: пътуване няма да има. Следователно си оставаме в базата до закръгляване на закъснелия брой 9-ти на Абагар 2008.
Особено усърдие положихме до края на месеца за да извадим от тайните чекмеджета на паметта детайлите, които ще четете в предстоящия брой в глава Асизи от Пътеписите ни, които за известно време ще придружават другите рубрики на Абагар до изчерпване.
На 29-ти, Архангелов ден за западните християни, следобед ни навестиха в базата ни Хайнц и Тамара Брам. Срещата с тях представлява винаги моменти на богато обогатяване по много посоки от битието и културата. Специално се спряхме на съдбата на редица наши общи приятели, като покойния Светлозар Раев, втори български посланик към Светия престол. Завършихме разговорите в любимата ни Виенско сладкарница, където пък се засекохме с Момчил и Габриела Карамитеви. Странно, предишния ден се бяхме сериозно замислили за тях, тъй като не се виждахме от около три години, а от близки разбирахме за техни преминавания през София по маршрутите им до Рим и Лос Анжелис. Получихме покана да уважим възпоменанието на големия им баща, актьора Апостол Карамитев по случай 30-годишнината от кончината му.
Месецът не можеше да завърши по-тържествено. По лична покана на организатора, висшия архонт Ованес Малик-Пашаев, на 30-ти присъствахме на изпълнението „Звезди на руския балет” в Зала 1 на НДК, връх на Годината на руската култура в България. Не срещнахме абагарци нито при достъпите, нито при изходите. Ще имаме какво да им разправяме.

Няма коментари: