неделя, 5 април 2009 г.

КНИГИ С ПОСВЕЩЕНИЕ

SUMMARY: A book-review of PAOLO MOSCA, Il ciabattino del papa e altre storie (Societa` San Paolo, Alba 2009) 318+5 pp.


PAOLO MOSCA, Il ciabattino del papa e altre storie (Societa` San Paolo, Alba 2009) 318+5 страници.
Коресподентът на в. Il Messaggero, Паоло Моска, специалист по въпросите на Ватикана, в течение на няколко години избрал като обект на своите наблюдения, малките хора, които гравитират в сянката на il Cupolone, купола на Свети Петър. Подзаглавието на книгата определя съдържанието й като „Малките чудеса около площад Свети Петър”. От допира си със стотината персонажи разбрал, че те не са никак незначителни за голямата история на папството, а са част от величината, представена от Ватикана, седалището на мощната духовна империя, наречена Свети Престол на католическата църква. Смее да ги нарича „ангелите”, които пазят и обслужват това пространство. Това са продавачите на сувенири, таксиметровите шофьори, файтонджиите и десетките занаятчии и собственици на малки магазини и заведения. Обслужват местни жители и туристи –но също ватикански служители, често кардинали, даже папи. А най-вече, през последния четвърт век, настоящия папа, когато бил още кардинал и живеел сред тях на площад Рустикуччи, на гърба на пешеходната улица Дел Борго, където играят повече от тези актьори...
Подробности за срещи и конакти с него преди да стане папа през април 2005 г. се разнесоха непосредствено след избирането му на папския трон –от любопитни, по-любопитни. Оказа се, че сдържания на вид висш сановник, се намирал в собствената си стихия сред обикновените хора. С гордост ще споменем, че сред тях са и някои от лицата и адресите, при каито ние самите сме се спирали в течение на още по-дългия ни от папския стаж във Вечния град. Такъв е на първо пясто, „папукцията” дал повод за заглавието на книгата. Il ciabattino означава най-бедния обущар, кондурджията, който закърпя разнебитените обувки и шие чехли. Не веднаж перуанецът Антонио ни е бил от помощ за скромните нужди на един обикновен ватикански служител, винаги внимателен, точен и изряден в изпълненията, с най-достъпни цени за услугите си.. С годините се издигнал професионално до степен, че нему било поверено за изработи папските обувки от най-фин гьон, които италианците наричат bulgaro – нарицателно, а не прилагателно.
Повече от 30 години сме посещавали шивача на папата, Раниеро Манчинелли, който днес шие белите му раса, а преди му е продавал черните кепета, с които тогавашния кардинал беше известен. В неговия магазин сме водили повечето български духовници, католици и някои правослани до митрополитски ранг, при посещенията им в Рим, за да се набавят с горно и долно бельо (Сигурно си спомнят). Особено признание заделя авторът на нашия студент дон Серджо Мерканцин, затова, че го е насочил правилно към хората от района с реални заслуги към папата. Главата посветена на неговата книжарница-магазин с най-богати колекции икони и книги касаещи нашия регион е сред най-богатите от 80-те профила, намерили място в изданието. Специална глава е посветена също на художничката на папата, рускинята Наталия Царкова, източно-православа по вероизповедания, предпочела папски Рим за площадка на художествената си изява, като мисия в духовния си живот.

Няма коментари: