неделя, 9 декември 2007 г.

КНИГИ С ПОСВЕЩЕНИЕ

  • SUMMARY: Presenting two more books, ushered into our library with the compliments of the subject heroes. One is a jubilee collection of articles in honor of Orthodox metropolitan bishop Dometian of Vidin (Bulgaria), the other an enquiry into the ups and downs of Italian free-mason lodges during the last three to four decades, seen through the eyes of former Grand Master Giuliano Di Bernardo.

    Послушник на Божията воля. 75 години от рождението и 20 години митрополитско служене на Негово високопреосвещенство ВИДИНСКИ митрополит ДОМЕТИАН. Юбилеен сборник (София 2007), 229 страници, от които 115 с илюстрации.

    Колкото сборник, толкова и албум, настоящото юбилейно издание в чест на Видински митрополит Дометиан е същевременно признание за старшинство и рядък исторически документ за извървения му път през един крайно деликатен момент от живота на Българската православна църква - последните години на тоталитаризма и прехода към демокрацията.
    Книгата тематично може да бъде разделена на четири части, като една от тях е илюстрационният материал от снимки, картини и документи, с високо графично качество, където, между другото, битието на юбиляра може да бъде визуално проследено от детството до архиерейското му служене. В биографичната част за отбелязване е приносът на проф. Тотю Коев за отделните етапи от живота ва митрополита, от раждането му в семейството на поп Василий Топузлиев в село Хасовица, Смолянско, през монашеско и семинарско обучение и академична специализация в България и в чужбина, на Изток (Москва) и на Запад (Босе край Женева в Швейцария), до епископското му и митрополитско повишение. За отбелязване е служенето му като главен секретар на Светия синод (1974-1979) и краткото му оглавяване на Акронската епархия н САШ (1979--1983). По време на двадесет годишното му архиерейско служене във Видин (от 1987 г.), авторът изтъква ролята му при поправянето на щетите нанесени на епархията през дългия период на тоталитаризма и посрещането на предизвикателствата от новото време.
    В следващата част (стр. 45-59) са отпечатани две слова на юбиляра по случай епископското му хиротонисване през 1974 г. и въвеждането му в митрополитско достойнство през 1983 г. По голямата част от приносите се отнасят до историята нВидинската епархия и оглавилите я лреди него митрополити, като първият принос за митрополит, после екзарх, Антим е на самия юбиляр. Особено интересна намираме статията на Провадийски еп. Антоний за манастирите във Видинската епахия (стр. 177-225). Споменава се и Чипровския манастир – с погрешна снимка на стр. 226, която се отнася до друга сграда, свързана с присъствието на католическата църква в оня край през ХVІ-ХVІІ век.
    Впрочем битиего на юбиляра нерядко го съпоставя с личности и събития на католическата църква, както е документирано от снимковия материал, където нерядко се явяват кадри от Рим с папа Йоан Павел ІІ и други персонажи. Можем да се похвалим, че на 22 май 1991 г. дядо Дометиаан удостои с посещение наши Дом Абагар на морския бряг край Рим и изпя тропар в параклиса ни, посветен на Светите покровители на Европа –Бенедикт, Кирил и Методий.



    FERRUCCIO PINOTTI, Fratelli d’Italia (BUR, Milano 2007) 760 страници.
    Нашумялата в края на ноември в Италия книга ни бе предоставена от един от героите й, проф. Джулиано Ди Бернардо. Заглавието й, „Италианци, братя”, съдържа редица закачки, които само след прочитането на книгата стават ясни. Като първо това е началото на италианския национален химн, по текста на Гофредо Мамели, „италианският Христо Ботев”, а е също името, което ползват помежду си „свободните зидари” - масоните, навремето допринесли значително за обединението на Италия. Обаче, въпреки всичко това, масоните рядко се понасят помежду си, като разделението и противопоставянето на масонските ложи в Италия през последните години направи така, че те да отговарят повече на народната поговорка “fratelli-coltelli” , т.е. „братя като ножовете”, отколкото на витаещи братолюбиви чувства сред тях…
    Става въпрос за деградирането на масонските ложи на Ботуша през последните десетилетия, като етапите или секторите на процеса тук са проследени в три остовни глави (в текста наречени части): Секретите на италианското масонство, разкрити от бившия им Велик магистър Джулиано Ди Бернардо, от бившия италиански президент Франческо Коссига, от разследването по случая с П 2 на Личио Джелли и от докладите на италианската държавна сигурност (стр. 19-179); География на италианските ложи –Великият ориент, Националната велика ложа (отворена също за жени), Регионалната велика ложа от английски тип ( стр. 183-311); Масонството в банковия свят (стр. 315-504); Връзката с престъпния свят (стр. 505-611); Църквата срещу масонството: противопоставянето, опити за овладяване, прилики и разлики с „Опус Деи” (стр. 617-688). Следват: хронология на събитията от 1945 до днес; списък на Велините магисри; библиография и справочник на споменатите имена.
    Героят на това последно изложение на тема масонство в Италия, проф. Джулиано Ди Бирнардо, е достатъчно известен в България поради няколкото си пътувания в страната ни през последните години, с една негова книга за Философията на масонството преведена на български език през 2004 г. Това, което българските читатели не познават достатъчно, а ще разберат ясно от страниците на тази книга, е неговото рязко разделяне с масонството през 2002 г. с цел да създаде една нова публична структура, достатъчно прозрачна и авторитетна за да прокарва успешно непостигнатите чрез традиционното масонство идеали на лична и обществена нравственост, толелантност и идеализъм, която малко пребързано кръсти „Академия на просветлените” – и затова въвлечена в представите на много хора в споровете по едноименната секта измислена от Дан Браун за целите на романа си „Шифърът на Леонардо”. В новата книга недоразумението е напълно и категорично изяснено, както –надяваме се – и ролята на известен брой църковни лица и деятели свързани с църквата, навремето застанали зад него.

Няма коментари: