събота, 18 август 2007 г.

Рацингер, Въведение

Summary: A collection of short texts of former Razinger card. Joseph, now Pope Benedict XVI , has just appeared in Bulgarian translation, with a preface by patriarch Bartholomew of Constantinople. The topics range from points of moral to ecclesiology and ecumenism.

Току що излезе на книжния пазар книга на Даг Тесоре в български превод, която цели да въведе читателите в света на позициите на новия папа по редица въпроси от нашето съвремие. Пъвното заглавие на книгата е: Рацингер-Въведение. Нравствените, политически и религиозни възгледи на Бенедикт ХVІ. Послеслов от Вартоломей І, патриарх на Константинопол (София, Сиела 2007) 231 стр.

Непосредствено след избора на новия папа Бенедикт ХVІ на 19 април 2005 г., авторът на книгата е избрал текстове на бившия кардинал Йозеф Рацингер, пръснати в различни издания, с надеждата, че те някак ще издадат насоките на неговата религиозна политика като папа на универсалната католическа църква. Изборът е богат и интелигентен. Засегнати са въпроси на вярата и морала в обстановката на съвременното човешко общество. Избраните 29 теми са третирани доста синтетично, с основни изворови и библиографски отправки, като за пестеливи читатели, които нямат време да задълбочават прекалено много позициите, които ги вълнуват, но пък желаят да са на вълната на дебатите по жизнените въпроси на съвремието, в случая погледнати с окото на височайшия представител на християнската духовност, какъвто е римския папа. За съжаление, съставителят не посочва изданията на селектираните страници, за да могат да бъдат по-правилно ситуирани във времето и пространството на автора им, колко е отдалечен от настоящата му позиция като глава на католическата църква. Известно е, например, че във вижданията на Рацингер от времето на Втория ватикански събор (1962-1965) през следващите години настъпва известно разочарование и промяна на становища в посока на едно по-голямо внимание спрямо традицията и каноните от по-предишни времена. Послесловът на цариградския вселенски патриарх и морален водач на източното православие, Вартоломей І, е гаранция, че писаното в тази книга няма да е безполезно за българския читател с източно-православни убеждения.

Няма коментари: