четвъртък, 9 август 2007 г.

БИБЛИСТ НАСЛЕДЯВА ЕСЕИСТ

Във Ватикана се задава интересна смяна на върха на културния отдел на Светия престол –Папския съвет за културата, създаден от папа Йоан Павел ІІ през 1982 г.
В началото на септември досегашният му председател, 77-годишният френски кардинал Пол Попар, ще сдаде поста си на 65-годишния италиански монсеньор от Милано Джанфранко Равази. Разместването акцентира някои аспекти от църковната стратегия, характерна за новия папа Бенедикт ХVІ.
Попар, още преди да поеме поста си във Ватикана като пръв председател на тогава току що учредения културен отдел на Светия престол, беше известен като изследовател в областта на съвременната художествена литература и филмовата продукция, където успяваше да открие полета или поне зрънца духовност и насочваше към тях вниманието както на вярващите така и на отдалечените от църквата, превръщайки последвалите свои есета и по-обширни публикации в истинско въведение в християнската ценностна система и в основна катехизация. Това представляваше също едно особено обслужване на целите на втория сектор, прикрепен през 1993 г., към основната структура на Папския съвет за културата –този за диалог с невярващи и атеисти.
Равази, досегашен директор на Амврозианския музей и библиотека в Милано, от своя страна, е изследовател и невероятно успешен популизатор на библейски теми, с редовни рубрики не само в църковни издания и медии, като органа на италианската епископска конференция, ежедневника L’Avvenire, а също в такива на гражданското общество Il Sole-24 Ore и водещия Пети канал на веригата Медиасет на Силвио Берлускони.

Без да е считан от приближените на папа Бенедикт, нито особено вещ в делата на централната администрацията на католическата църква, Равази се движи в посоката на специалната нагласа на Негово светейшество да се обърне вниманието на обществото към основните теми на вярата, тези отнасящи се по-специално до Христа – едновременно истински Бог и истински човек.

Няма коментари: