събота, 6 декември 2008 г.

Галилей –патрон за вяра и наука

SUMMARY: A proposal made by the President of the Vatican Council for Culture, Archbishop Ravasi, that Galileo Galilei (1564-1642) be acclaimed as a Patron for dialogue between science and faith.

Току що приключи в Рим конгресът „Науката, 400 години след Галилео Галилей”, организиран в Рим от аерокосмическото предприятие „Finmeccamica” в подготовка на Международната година на астрономията, насрочена от ООН през 2009 във връзка с 400 та годишнина от използването на първия елементарен телескоп („монокъл”) за наблюдение на небесните тела от страна на големия италиански учен през 1609 г
На заключителната сесия Ватиканският държавен секретар, кардинал Тарчизио Бертоне, говори за поуките от случая Галилей във взаимоотношенията между наука и вяра, последвали от противопоставянето им преди четири века.
След като спомена за официалното извинение на католическата църква през 1992 г. за присъдата произнесена срещу Галилей през 1633 г., с забраната да разпространява своите идеи за движението на земята около слънцето, Бертоне наблегна на дълбоката вяра на ренесансовия гений, като цитира първо думите на папа Бенедикт ХVІ от времето, когато беше още кардинал, а след това предложи два цитата от едно писмо на Галилей до княгиня Христина от Лотарингия.
Първият гласи: „Струва ми се, че при разглеждането на природните явления не трябва да започваме с авторитетни цитати от Свещените писания, а със сериозни изпитания и необходимите доказателства, тъй като и Свещеното писание, и природата еднакво произхождат от Божието слово, първото като продиктувано от Светия дух, а втората като най-послушна изпълнителка на Божиите закони”. По-нататък добавя: „Тук ще повторя онова, което чух от един високопоставен духовник, че Светият дух ни учи как да се предвижваме към небето, а не как се движи небето”.
По този повод, председателят на Ватиканския отдел по въпросите на културата, архиепископ Джанфранко Равази, също присъствал на конгреса, направил предложението Галилей да бъде обявен за „патрон на диалога между вяра и наука”,

Няма коментари: