неделя, 13 юли 2008 г.

IN MEMORIAM: ВАЛЕНТИН АЛЕКСАНДРОВ (1946-2008)

SUMMARY: A note in memory of former Bulgarian minister of defense, Valentin Alexandrov (1992-1994), a friend of the Catholic Church and regular reader of our magazine.

Най-успешният ни военен министър хранеше специално чувство към католическата църква. Още като невръстен баща му, навремето лежал в Белене с католически духовници, го зарекъл: „Попаднеш ли в безизходица, търси помощ при католиците”. Редовно идваше като на изповед при отец архимандрит Гаврил Беловеждов (1920-2003). Там се запознахме към 1992. Нерядко ни канеше на разговор в министерството на отбраната, а и ни гостува в Рим във връзка с някаква военна конференция. Вестник Абагар му беше редовно четиво. Приемаше поканите ни да уважи наши срещи и колоквиуми. Беше сред тесния кръг на уважилите юбилея ни през 2006 г., когато ни подари „рицар”- за такъв ни мислел! Почти всички негови книги, появили се през последните 15 години бяха представени на страниците на в. Абагар. За последно се видяхме в безистена на Славейков на 16-ти миналия месец, когато си дадохме твърда среша след предстоящото ни пътуване в Рим. Уви, починал докато летяхме обратно на 10 юли. Сигурно ще сме се разминали сред купестите облаци, които през оня час бяха надвиснали над столицата. Такива облаци, наистина, ги няма никъде по света.

2 коментара:

Красимир Крумов каза...

За редовните изповеди при Беловеждов...

https://goo.gl/photos/qtHsh9EmzZgzHerS6

Ivan каза...

Днес, на нас ли е лесно. Седим си пред компютъра на топло с чаша кафе, някой е избрал да изкопира въпосния рапорт, хвърля ни го в очите и не ни дреми, че човекът 12 години е бил без причина в затвора. Мисля, че нямаме право да го съдим.