сряда, 18 юни 2008 г.

IN MEMORIAM: СВЕТЛОЗAР РАЕВ (1927-2008)

SUMMARY: An obituary of former Bulgarian ambassador to the Holy See, Svetlozar Raev (1998-2001), who previously had served also as Bulgarian delegate to the Parliament. of Europe in Strasburg.

Вторият български посланик при Светия престол, Светлозар Раев, от четиридесет години изгнаник извън пределите на родината, накрая посрещна последната си битка на българска земя: починал на 17 юни в Пирогов. Панихидата му е насрочена в Свети Седмочисленици в 15 часа в петък.
Покойният пристъпи на ватиканската си служба с богатия опит набран през десетилетията, като политически репресиран в България, най-вече поради престижа на фамилията си Раеви, оставили следа в летописите на Македония през военните години: баща му бил губернатор на Скопие до края на войната. Възпрепятстван да следва и наказан в мините нае Бобов дол, през 1968 г. се озовава на Запад, когато и се запознахме на една среща осъществена в Париж чрез общия ни познат отец Борис Щипков (1918-1988), негов надзорник във Френския колеж около 1948 г. На Запад специализира история на изкуството – архитектура, което му позволява да общува с водещи архитекти в Германия, а за препитание служи като уредник на Рейнския музей в Кьолн. След промените у нас той се превръща в мост между демократичните сили и Народната партия на Конрад Аденауер и Хелмут Кол. Служи два мандата в Парламента на Европа в Стасбург, където успява да прокара единствения признат принос на България в летописите на институцията, Декларация за възпитаване в правата и задълженията на европейските граждани (1999). Тогава той е вече посланик във Ватикана (1998-2001). На Ватиканската си служба се отличи с висотата на своите контакти и конкретната подготовка на посещението на папа Йоан Павел ІІ в България (2002), когато никой не се сети да го покани на някоя от проявите. Sic non vobis mellificatis apes! Най-безцеремонно отстранен от поста от негови бивши клиенти по седесарска линия малко преди те самите да загубят постовете си, той продължи да се бори за права и задължения на европейските граждани с предложения и проекти, които настоятелно разнасяше по комисии на европарламента. Два варианта бяха представени на два поредни коликвия Абагар през 2003 и 2004. За последно му гостувахме в дезайнерския му дом в елитния квартал Фрауенкирхе в Кьолн през лятото на 2005, през дните на Световната среща на младежта, удостоена с първата визита на новия папа Бенедикт ХVІ извън римското си седалище. Някак с това събитие свързваме образа на бивишия посланик във Ватикана, останал духом млад през всички изпитания на живота. Нали Спасителят е казал, че на такива е царството небесно.

Няма коментари: