сряда, 1 юли 2009 г.

AssisiPax в България

SUMMARY: AssisiPax, a world association of Assisi based knights striving for peace, has established a branch in Bulgaria on June 28th through a moving ceremony in an Orthodox church in the city of Silistra on the banks of the Danube.


На 26-28 юни в България се разиграха събития от голям интерес за интеграцията ни в световната християнска цивилизация, поне като признак за интереса на християнска Европа към нас, и на нашата воля да откликнем положително на най-добрите послания идващи от там, така както те са изразени от идеологията на AssisiPax, за която сме загатвали не един път през последните месеци.
На 26 юни пристигна в София една делегация на световната федерация на рицарите на мира със седалище в свещения град Асизи, съставена от Великия й канцлер, Проф. Джорджо Ченя, о.з. генералите Романо Амброзини и Винченцо Ферраро и рицаря от тевтонския орден Роберто Ди Дио. Към тях се включиха следващият ден посланиците Мирко Маскио и Филиппо Цзанотто.
Рано сутринта на 28-ми колона от четири коли потегли към Силистра, където трябваше да се сложи началото на новото миротворческо движение в България, след като кандидатите дадоха обет да се сражават за мир в света само със светлината на убежденията си и без употребата на меч, бяха удостоени със съответните им доспехи в благородното рицарство : Иван, Георги, Владимир, Димо, Раффаеле, Йордан.
По-късно в пауза на ангажиментите му гостите от София и Асизи се представиха пред Негово Висикопеосвещенство достолепния Доростолски митрополит Иларион за да му връчат най-високото отличие на AssisiPaх, Златната палма на мира, позлатена клонка от маслиновото дърво посъдено в Асизи от папа Йоан Павел ІІпри посещението му в свещения град преди близо четвърт век, с мотивировката, че през 1986 г. дядо Иларион бил сред щастливите участници на епохалната първа Световна среща на религиите, свикани от папата, когато всички се зарекоха да се молят и да действат за мирното разрешаване на всички свои конфликти, със светлина, а не с меч, от което се породи и понятието „Духът на Асизи”, който вдъхновява Ордена на рицарите от AssisiPax. По този повод същите поднесе на Негово високопреосвещенство копие на известната Асизска светия, Разпятието от Сан Дамяно (ХІ век), проговорило на Асизкия светец Франциск с думите : „Иди изправи моята църква, която, както виждаш, цялата се руши!”.

Няма коментари: